
Vår redegjørelse etter åpenhetsloven
Skrevet av Jæder, 30.06.2023.
Jæder Ådne Espeland AS holder til i et moderne bygg på Ålgård hvor vi produserer mat til storhusholdningsbransjen. Kundene våre holder til i hele Norge og vi har 7 distriktssjefer rundt omkring i landet for å følge opp alle kundene våre på best mulig måte.
Vår visjon er «Sammen skaper vi matglede».
Med det legger vi et stort ansvar og stiller høye krav til oss selv for å kunne innfri denne visjonen. For å oppnå dette må kunder ha tillit til produktene vi lager og at vi opptrer på en god måte ovenfor våre medarbeidere, samarbeidspartnere og samfunnet ellers.
Jæder har også valgt verdiene engasjert, innovativ og trygg. Det betyr blant annet at vi har et ansvar for å være engasjert i nærmiljø og kloden, vi skal ligge i front på bærekraft, vi skal være en trygg arbeidsplass og en trygg samarbeidspartner for våre leverandører og kunder.
Vårt mål er å være best i kjøttbransjen på bærekraft.
Vi har lenge operert med et sett grunnleggende etiske retningslinjer i selskapet. Disse retningslinjene omhandler forhold på arbeidsplassen, anti-korrupsjon, miljø og dyreetikk. Målsetningen er å positivt påvirke arbeidet for menneskerettigheter, arbeidsrettigheter og vern av miljø. Vi ser stor verdi i mangfold og arbeider aktivt for å forhindre diskriminering. Vi er også opptatt av å bygge god kultur internt på arbeidsplassen og har stort fokus på dette. Vi har blant annet innført «samspillsregler», hvor vi fokuserer på at vi skal se hverandre, lære av hverandre, være inkluderende og hjelpe hverandre. Det er etablert varslingsrutiner som skal sikre medarbeidere trygghet for god oppfølging ved eventuelle varslinger om uønskede hendelser.
Jæder benytter mange innsatsfaktorer i sine produkter. Mesteparten blir produsert i Norge, men det er også noe som blir importert. I tillegg foretar vi vedlikehold av bygg og maskiner og kjøp av andre tjenester. Jæder anerkjenner vårt ansvar for å fremme og overholde grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i forbindelse med produksjon av varer og tjenester. Jæder sine leverandører skal leve opp til samme standardene som Jæder stiller til egen virksomhet. Dette slik at man skal være trygg på at produkter som er kjøpt av Jæder ikke skal bli produsert på bekostning av grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsvilkår.
Jæder har i mange år operert med et system for godkjenning av leverandører – som del av vårt kvalitetsstyringssystem som vi også blir revidert/sertifisert mot årlig. Deler av leverandørvurderingsskjema knytter seg til spørsmål og bekreftelser angående HMS system, Etikk, Arbeidstaker- og Menneskerettigheter. Vi krever også at leverandørene må kartlegge/godkjenne sine underleverandører. Og vårt skjema har også et eget avsnitt om bærekraft og samfunnsansvar.
Siden 2016 har vi i tillegg til sertifisert kvalitetsstyringssystem også vært sertifisert som MILJØFYRTÅRN. Som ledd i denne sertifisering blir vi målt mot kravet;
Åpenhetsloven
Åpenhetsloven trådte i kraft 1.juli 2022. Loven skal fremme virksomheters respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Det gjelder både for egen virksomhet, leverandører og deres verdikjede.
Dette arbeidet er ikke nytt for Jæder da det er områder vi har jobbet med og hatt fokus på i lang tid. Men loven har ført til at vi har et mer målrettet arbeid rundt disse områdene og det har også kommet et økt dokumentasjonskrav. Loven pålegger blant annet virksomhetene til å gjennomføre aktsomhetsvurderinger av egen og leverandørenes virksomhet samt en plikt til å informere om dette arbeidet.
Aktsomhetsvurdering
Det er viktig at Jæder kan være sikker på at både egen virksomhet og våre leverandører, driver sin virksomhet uten at dette går på bekostning av grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.
Jæder kartlegger og gjennomfører løpende aktsomhetsvurderinger for egen virksomhet og for våre leverandører. Vi vurderer risikoen for at de driver sin virksomhet uten at det går på bekostning av grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold.
Prosessen for aktsomhetsvurderinger i Jæder er basert på «OECDs veileder for aktsomhetsvurderinger for ansvarlig næringsliv»
I kartleggingsarbeidet så får vi oversikt over alle leverandører ut ifra regnskapssystemet vårt, Visma Global, og systematiserer disse i forhold til størrelse, geografi og bransje.
Basert på denne oversikten blir det foretatt innledende vurderinger av risikoen for negativ påvirkning på grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Stegene i denne vurderingen redegjøres for i det følgende:
1. Basert på leverandørdata hentet fra regnskapssystem, opprettes en fullstendig oversikt over selskapets leverandører. Det vurderes hvilke selskap man skal innhente mer informasjon fra.
Selskapet har kommersielle relasjoner med 127 leverandører i rapporteringsperioden. Selskapets største leverandører er lokalisert i Norge. Hoveddelen av de mindre leverandørene er også lokalisert i Norge, men vi bruker noen leverandører lokalisert i utlandet og da i hovedsak leverandører på maskiner/teknisk utstyr og deler/vedlikehold av dette.
2. Risikoevalueringen som er utført på selskapets leverandører er basert på geografi og bransje, til henholdsvis «høy», «medium» eller «lav» risiko for negativ påvirkning på grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Kartleggingen er i hovedsak utført på leverandører som leverer råstoff, tilsetningsstoffer og utstyr direkte til bedriftens produksjon.
Vi har også de siste årene, på grunnlag av påseplikten, undersøkt lønns- og arbeidsvilkår for transportfirmaer vi bruker. Dette vil også være en del av kartleggingen og aktsomhetsvurderingene framover.
Videre har Jæder i mange år operert med et system for godkjenning av leverandører – som del av vårt kvalitetsstyringssystem som vi også blir revidert/sertifisert mot årlig. Deler av leverandørvurderingsskjema knytter seg til spørsmål og bekreftelser angående HMS system, etikk, arbeidstaker- og menneskerettigheter. Vi krever også at leverandørene må kartlegge/godkjenne sine underleverandører. Og vårt skjema har også et eget avsnitt om bærekraft og samfunnsansvar. Som ledd i årlig kartlegging av leverandører og leverandørkjede kan også VACCP/TACCP gruppe trekkes fram. Her gjøres trussel og sårbarhetsvurderinger internt og på leverandørkjeden, herunder også risiko for matsvindel og uakseptable arbeidsvilkår.
3. Som et videre ledd i risikokartleggingen sender vi ut egendefinerte spørreskjemaer til de leverandører som velges ut i henhold til kriteriene størrelse, geografi og bransje. Dette gjøres gjennom systemet «house of control» for å innhente ytterligere informasjon og dokumentasjon.
4. Basert på funnene i punkt 2 og 3 vil en gruppe bestående 4 personer med ulike fagområder vurdere hvilke tiltak som skal iverksettes for å undersøke mulige negative konsekvenser.
5. Jæder vil involvere interessenter, leverandører og forretningspartnere ved iverksettelse av tiltak.
Resultatet av aktsomhetsvurderingen
Selskapet har ikke avdekket brudd eller risiko for brudd som kan ha negativ påvirkning på grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold i rapporteringsperioden. Dette gjelder både internt i selskapet og for vår leverandørkjede.
Basert på kartlegging og aktsomhetsvurderingene for leverandørkjeden vår så mener vi dermed det er liten risiko for brudd på grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Internt i selskapet setter vi våre etiske retningslinjer høyt, følger gjeldende tariffavtaler og legger ned stor innsats for at ansatte skal trives og ha det trygt på arbeidsplassen.
I tilfeller hvor vi er usikre på hvilken påvirkning forretningsforbindelsene våre påvirker omverden vil vi stille krav til redegjørelse og dokumentasjon. Hvis tilbakemeldinger ikke tilfredsstiller ivaretakelse av menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold vil det kunne medføre konsekvenser for videre samarbeid.
Videre arbeid
Vi har opprettet en arbeidsgruppe internt i selskapet som følger opp arbeidet med åpenhetsloven og tilhørende vurderinger. Vi opplever også økt fokus og kompetanse rundt dette området hos våre leverandører/samarbeidspartnere og vil fortsette med å kommunisere våre forventinger og krav vedrørende menneskerettigheter og arbeidsforhold.
Normalt sett vil aktsomhetsvurderinger gjentas årlig eller ved vesentlige endringer.