Bærekraft
Vi vil fortsette å ta små og store skritt i riktig retning, og ønsker å være et godt eksempel i kjøttbransjen.
JÆDER har mål om å være best i kjøttbransjen på bærekraft!
Vi har sett nøyere på FNs 17 bærekraftsmål og valgt ut de 4 hvor vi mener vi har størst påvirkningsmulighet.
Det er:
- God helse
- Ansvarlig forbruk og produksjon
- Stoppe klimaendringene
- Samarbeid for å nå målene
Vi har satt oss mål og vi ønsker å synliggjøre tiltak vi allerede har utført.
Spesielt stolt er vi av at vi var en av de første i kjøttbransjen som ble sertifisert som Miljøfyrtårn. En sertifisering som krever at vi jobber målrettet med å ta klimahensyn i vår bedrifts strategier. Vi har også jobbet med energiøkonomisering i mange år og i nyere tid har vi jobbet med utnytting av sol og vind som energikilde.
Vi har et ansvar for å redusere negative eksternaliteter, og se etter gode løsninger og mulighter. Fremtiden kommer av seg selv, men fremskrittene er det vi som må gjøre!
Her har vi oppsummert hvilke tiltak vi har gjort til nå:
SALTREDUKSJON:
Jæder har hatt fokus på saltreduksjon fra 2009. Vi foretar gradvis
saltreduksjon av eksisterende produkt og holder lavt saltnivå på
produktnyheter.
+ GRØNT PROSJEKT OG PRODUKTKATEGORI
Forskningsprosjektet «GRØNTiKJØTT» ble tildelt oss fra Norges
forskningsråd i 2015. Formålet var å utvikle bærekraftige og sunne
hverdagsprodukter bestående av kvernet kjøtt med en høy andel
grønnsaker. Vi har mulighet for bedre råstoffutnyttelse ved å benytte
grønnsaker med ukurante størrelser.
VEGMEATCRC
Vi er partnere i et tverrfaglig forskningsprosjekt som forsker på
årsaker og sammenhenger til at høyt inntak av rødt, bearbeidet kjøtt
er forbundet med økt risiko for tykktarmskreft. Spesielt vil det forskes
på om innblanding av grønnsaker kan bidra til å redusere risikoen for
tykktarmskreft, og her brukes kunnskap og resultater fra vårt tidligere
GRØNTiKJØTT-prosjekt.
NORSK VEGETAR
Vegetarprodukter i kategorien ferdigmat er i sterk økning i markedet
i dag. Felles for dagens vegetarprodukter er at de er basert på en stor
andel av importerte råvarer og ingredienser, eller at produktene i sin
helhet er importerte. I 2020-2023 har JÆDER vært prosjekteier for
innovasjonsprosjektet «Norsk vegetar for fremtiden», der vi har hatt med
oss 14 andre partnere. Målet med prosjektet var å utvikle ny kunnskap
for framtidig norsk produksjon av bærekraftige vegetarprodukter, der vi
bruker norske grønnsaker, belgvekster og korn. Vår nye produktserie
«Dyrka» er basert på kunnskap som vi tilegnet oss i innovasjonsprosjektet.
HELSE OG OMSORGSDEPARTEMENTETS TILSLUTNINGSAVTALE
JÆDER har undertegnet Helse- og omsorgsdepartementets
tilslutningsavtale om tilrettelegging for sunnere kosthold.
VEGJA - PRODUKTKATEGORI
I 2018 startet vi å produsere plantebaserte produkter, da vi så at
markedet var i endring, og vi ønsket å levere hovedkomponenten
på tallerkenen uavhengig av om det var av animalsk opprinnelse eller
plantebasert. Vi har utstyret, kompetansen og viljen til å endre oss i takt
med kundenes ønsker. Derfor har vi Vegja-kategorien som inneholder
både imitasjonsprodukt og produkter av grønnsaker, og felles er at det
er norskprodusert og uten soya.
PLASTOPTIMALISERING / GJENVINNING
Vi fikk kunnskap om at de sorte plastbegerene vi pakket våre ferske
hamburgere i ikke var gjenkjennbare i søppelsorteringssystem som
bruker laser. Nå har vi brukt opp lageret med sorte beger og gått over
til hvite, dette sikrer riktig materialgjenvinning.
PAKNINGSOPTIMALISERING
Målet vårt er å transportere så lite luft som mulig. Vi var tidlig ute,
allerede i 2009, med å produsere firkantede kjøttdeig-, biffkjøttog kyllingstrimmel-pakker.
ANDRESORTERING
Varer som blir definert som 2. sortering hos JÆDER på grunn
av ujevn farge, størrelse eller feil vekt blir ofte tilbudt ulike aktører
for videresalg. Det er et verdifullt samarbeid for reduksjon av
matsvinn.
MILJØFYRTÅRN
Jæder ble i 2016, som en av de første i kjøttbransjen, sertifisert
som Miljøfyrtårn. Kravene i sertifiseringen hjelper oss å holde fokus
og stadig forbedre oss innenfor områdene innkjøp, utslipp, energi,
arbeidsmiljø, transport og avfall.
GRØNT PUNKT
Gjennom vårt medlemskap i Grønt Punkt betaler vi vederlag
for plastemballasje som brukes i produksjon av våre varer.
JÆDER har vært betalende medlem siden 2003.
ENØK-RÅDGIVER
ENØK har i mange år vært viktig for oss. Vi har benyttet oss av
ENØK rådgiver helt siden 2002. I fabrikken gjenvinner vi energi
fra røkegass, damp og hetoljekjeler til blant annet 70 graders
forbruksvann og nødvendig frostsikring. Bare i 2023 gjenvant
vi 1 527 998 kWh på denne måten. I tillegg er vår belysning LED
med bevegelsessensor, og det er beregnet at det sparer oss for
over 300 000 kWh årlig sammenlignet med tidligere konvensjonell
belysning.
BÆREKRAFTSANSVARLIG
Vår markedssjef er også bærekraftansvarlig. JÆDER vil jobbe for
å ta gode, miljøvennlige valg og innarbeide langsiktig bærekraft
i alle bedriftens strategier. Fremtiden kommer av seg selv, men det
er vi som må gjøre fremskrittene!
SATSING PÅ SOL OG VIND
I 2024 fylte vi på hele fabrikktaket med solcelleoaneler, så totalt
har vi 4260m2 med 921 kWh installert. I tillegg har vi satt opp en
vindmølle på 25 meter. Ved å bruke solenergi og vindkraft som en del
av vår energiforsyning vil miljøavtrykket reduseres, og vi blir mer selvforsynte
av fornybar energi, hvilket er en viktig satsing for oss.